Malzemeler
- 150 gr nohut (haşlanmış)
- 150 gr aşurelik buğday (haşlanmış)
- 150 gr kuru fasulye (haşlanmış)
- 2,5 lt su
- 1/2 çay kaşığından az Toz Kimyon
- 1/2 çay kaşığından az karabiber
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1,5 yemek kaşığı yağ (ben tereyağ ve zeytinyağı kullandım)
Yapılışı
Bu bakliyatların hepsinin yapısı ve özellikleri farklı olduğu için bir araya getirmeden önce ayrı ayrı haşlamak gerekmektedir. Öncelikle buğdayı sıcak su ekleyerek yaklaşık 40 dk haşlayıp süzüyoruz. Nohut ve fasulyeyi 20 dakika ayrı ayrı haşlayarak sularını süzüyoruz. Bu şekilde bakliyatların gaz yapmasını bir nebze engellemiş oluruz.
Haşlanmış ve suları süzülmüş bakliyatları çorba tenceresine alıp üzerine kaynar su ekliyoruz. İlk kaynama gerçekleşince içine baharatlarını ve yağı ekleyip yaklaşık 1 saat kadar daha kaynatıyoruz. Haşlandıkça çorba daha kıvamlı olacak, ancak bakliyatlar ezilerek dağılmayacaklardır. Fasulye ve nohut pişince çorbamız da tam olarak pişmiş demektir. Servis ederken üzerine biraz pul biber çok yakışır.
Tüyo 1: Bu tip ve benzeri bakliyatları ben haşladığım zaman bolca haşlayıp soğuduktan sonra buzdolabı poşetlerine koyup derin dondurucuda saklıyorum. Böyle her nerde ihtiyacım varsa ihtiyacım kadarını içinden alabiliyorum.
Tüyo 2 : Sadece buğday donarken birbirine yapıştığı için daha büyük bir poşette olabildiğince yassı olarak buzluğa koymak donmuş buğdaydan ihtiyaç olunan miktarı alması daha pratik oluyor.
Tüyo 3: Epey uğraştırıcı bir iş olsa da nohutların kabuklarını temizlemek her zaman lezzetin daha da arttırmaya yardımcı olur. Nohut kabuklarını ayıklamak için pek çok video izlemiş ve denemiş olsam da hala pratik bir çözümünü bulamadım. Her yöntem pratik deselerde gerçekte o kadar da prartik yöntemler olmadıklarını gördüm.
Tüyo 4: Eğer evde et suyu varsa 1 su bardağı kadar ekleyebiliriz. Çorba bu şekilde tam bir ana yemeğe dönüşebilir.