Malzemeler
-
2 irice kereviz (1-1.2 kilo gelir) ½ cm kalınlığında doğranmış
-
1 limon kabuğu (ince rendelenmiş)
-
½ limon suyu
-
½ kilo ıspanak (yıkanmış ve iyice suyu süzülmüş
-
3 yumurta
-
1 paket krema
-
2 diş sarımsak (rendelenmiş)
-
Tuz karabiber
-
Biraz muskat rendesi (yoksa dert değil olursa süper olur)
-
2 yemek kaşığı zeytinyağı
-
Rendelenmiş sarımtırak peynir (tulum veya beyaz peynir de olur)
-
Su
-
1 yemek kaşığı un
4-6 kişilik
Yapılışı
Doğradığımız kerevizleri alabilecek bir kabın içine su koyup içine limon suyu ve unu ekleyip karıştıralım. Bu sayede kerevizlerimiz kararmayacak. Kerevizleri yıkayıp dış kabuklarını soyduktan sonra, varsa bir mandolin yardımı ile yoksa keskin bir bıçakla kerevizlerimizi yuvarlak veya yarım ay olacak şekilde ½ cm kalınlığında (yaklaşık) doğrayalım. Doğradığımız kerevizleri limonlu unlu suyun içine atıp beklemeye bırakıyoruz.
Fırına girebilecek, 5-6 cm yüksekliğinde bir fırın kabının dibini 1 yemek kaşığı yağ ile iyice yağlayalım. Ayrıca dibine 1 diş sarımsağı da ekleyip, bu sarımsakla tüm kabı yağlarsak lezzet her tarafa yayılmış olur.
Tüm kabın dibini kaplayacak şekilde bir sıra kerevizleri dizip üzerine tuz karabiber serpelim. Tüm kerevizlerin üzerini 1 sıra olacak şekilde ıspanakla kaplayıp bu sefer ıspanaklara yetecek kadar tuz karabiber serpelim. Ispanakların üzerine tekrar kerevizleri 1 kat olacak şekilde dizip tekrar ıspanak ve en üste tekrar kereviz gelecek şekilde kat çıktıktan sonra yemeğimizin bazı hazır olmuş oluyor.
Fırını 180 derece fanlı olacak şekilde açalım.
Bir kasede yumurtaları krema, tuz karabiber,1 ezilmiş sarımsak, 1 yemek kaşığı zeytinyağı ve muskat rendesi ile iyice çırpıyoruz. Hazırladığımız karışımı kerevizlerin üzerine gezdirerek döküyoruz. Yemeğin üzerini hafif ıslattığımız yağlı kağıt ile kapattıktan sonra. Bir alüminyum folyo ile kabı sarıp yemeği fırına atıyoruz. Fırın gücüne göre farklılık yaratacaktır ama 55-60dk içerisinde yemeğimiz pişmiş olur. 40 dk sonra yemeği fırından çıkarıp bir bıçak veya çatal yardımı ile kerevizlerin pişmesini kontrol edelim. Bir de eğer yemeğin suyu hiç yok ve yemek kaba çok yapışmışsa ½ çay bardağı kadar su ekleyebiliriz bu aşamada. Tekrar yemeğin üzerini kapatalım ve fırına atıp pişmesine devam etsin. 1 saatin sonunda fırından çıkardığımız yemeğin üzerine rendelenmiş peyniri yayıp, fırını da üst ızgara moduna getirerek 5-6 dk. daha peynir kızarana kadar pişiriyoruz.
Fırından çıkardıktan sonra 10-15 dk. dinlendirdiğimiz yemeğimiz servise hazırdır. Kestiğimiz zaman lazanya gibi görünen ama asla suçlu hissettirmeyen efsane bir lezzet.
Tüyo 1: Eğer ıspanaklar yıkandıktan sonra biraz sulu kalırsa muhtemelen yemeğe ilave su koymaya gerek kalmaz. Ama yine de çok sulu bırakmayalım malum ıspanak da sulu bir sebze